Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven voor het opbaren op een koeling. Binnen dat kader bestaat sinds kort de mogelijkheid van een opbaring met behulp van biologische zakjes die worden aangebracht op de buik van de overledene, ofwel de Bio-Sac.

Het overleden lichaam stoot gassen en organische stoffen uit waarin bacteriën leven, die de achteruitgang van het lichaam in werking zetten.
De Bio-Sac 200, van actieve koolstof en geïmpregneerde klei, absorbeert deze gassen en stoffen waardoor dit proces vertraagt.

Een groot voordeel van deze milieuvriendelijke vorm van opbaren is dat het lichaam niet koud en stijf wordt en daardoor als meer “aaibaar” wordt ervaren. Uiteraard zullen wij tijdens een opbaring met de biologische zakjes, evenals met welke vorm van opbaren dan ook, regelmatig de staat van het lichaam controleren.

Ook kan gekozen worden voor opbaring op graszoden met rozemarijn en silicium, die onder het bed of de kist van de overledene worden geplaatst. Bij deze methode worden graszoden (in totaal 1m² aan graszoden) in schalen op de grond onder de kist of het bed van de overledene geplaatst en tweemaal per dag flink besprenkeld met water, waaraan rozemarijn en silicium zijn toegevoegd voor een frisse geur en stimulatie van de groei van het gras. Het gras onttrekt warmte aan de omgeving, waardoor de ruimte tussen gras en kist/bed koel blijft. Eventueel kunnen extra koelpakkingen met name bij de buik worden gelegd voor extra koeling.
Na de uitvaart kunnen de graszoden (terug)geplaatst worden in de tuin.

Wel moet worden opgemerkt dat het koelen met Bio-Sacs of graszoden minder effectief kan zijn dan een koelapparaat. Dit is vooral afhankelijk van het klimaat in de ruimte en de conditie van het lichaam zelf.

Andere duurzame alternatieven voor de opbaring zijn het verkorten van het aantal dagen tussen het overlijden en de uitvaart (minder conservering nodig) en het verblijf in een koelruimte in een uitvaartcentrum. Dit verblijf kost drie maal minder energie dan een thuisopbaring, waarbij een individueel koelapparaat wordt gebruikt.

Back To Top
Zoeken