Ook na uw dood heeft u de mogelijkheid nog milieubewust te zijn. Wellicht vindt u het een fijne gedachte als uw dood minder belastend is voor het milieu?

Wij hebben voor u een aantal duurzame keuzes op een rijtje gezet:

Begraven of cremeren

Uit onderzoek blijkt tot nu toe, dat cremeren en begraven ongeveer even milieu(on)vriendelijk zijn. Een nieuwe techniek is resomeren, waarbij het lichaam wordt ontbonden door hydrolyse. Dit is vele malen duurzamer dan begraven of cremeren – de milieubelasting zou zelfs nihil zijn – , maar op dit moment is resomeren in Nederland nog niet toegestaan.

Voor meer informatie over begraven of cremeren klikt u HIER.

De opbaring

Meestal wordt thuis of in het rouwcentrum opgebaard. Qua duurzaamheid is hierbij uiteindelijk niet veel onderscheid. Bij opbaring in het rouwcentrum verblijft de overledene in een koelruimte. Bij opbaring thuis is dit op een bed- of kistkoeling. Maar bij de opbaring (thuis of in het rouwcentrum) zijn ook alternatieven denkbaar, zoals opbaring met behulp van de Biosac of op graszoden. Verder kan worden overwogen om de opbaring te verkorten, waardoor minder energie wordt verbruikt.

Voor meer informatie over duurzaam opbaren klikt u HIER.

De kist

De meeste kisten worden van spaanplaat of hout gemaakt. Waarbij spaanplaat niet duurzaam is omdat het niet makkelijk afbreekt en bij de productie worden schadelijke stoffen gebruikt. Een houten kist wordt duurzamer als u kiest voor een massief houten kist van binnenlands hout (bv populier of wilg).

Voor meer informatie klikt u HIER.

Duurzaam drukwerk

Kies voor een rouwkaart van gerecycled papier in combinatie met FSC materiaal – een optimale combinatie van beide levert de meest duurzame rouwkaart.

Voor meer informatie klikt u HIER.

Rouwvervoer

Zo weinig mogelijk vervoer per auto is het meest duurzaam. Een alternatief is de fietskar of de uitvaartbus. Als vervoer per rouwauto toch gewenst is, kiest u dan bijvoorbeeld voor de zilvergrijze elektrische rouwauto.

Voor meer informatie over alternatief rouwvervoer klikt u HIER.

Bloemen

Bloemen uit eigen tuin zijn wellicht het meest milieuvriendelijk. Is dit niet mogelijk of wilt u toch iets bij de bloemist bestellen dan kunt u kiezen voor Nederlandse seizoensbloemen. Verder kan gekozen worden voor bloemen die minder belastend zijn voor het milieu.

Voor meer informatie over bloemen klikt u HIER.

Catering

Laat de condoleance na afloop plaatsvinden op dezelfde locatie als waar de uitvaart heeft plaats gevonden. Gebruik van lokale leveranciers en producten voorkomt dat ook op dit gebied onnodige kilometers gemaakt worden. Voor dranken en voedsel zijn allerlei alternatieven met de bijbehorende keurmerken voorhanden, of bijvoorbeeld eenvoudigweg water uit de kraan.

Kleding en sieraden

Kleding die is gemaakt van natuurlijke producten als bamboe, wol, linnen of hennep zijn een goed duurzaam alternatief. Sieraden en/of een bril kunnen bij de opbaring door de overledene gedragen worden maar dienen voor het sluiten van de kist te worden afgenomen. Sieraden zijn een prachtig aandenken maar kunnen desgewenst ook omgevormd worden tot nieuwe sieraden. Een bril kan worden gedoneerd voor hergebruik in ontwikkelingslanden of voor recycling. Foto’s die zijn afgedrukt op gerecycled papier kunnen zonder problemen mee in de kist, net als houten voorwerpen, onverpakt voedsel of een beperkt aantal bloemen.

Grafmonumenten

Geen grafmonument of slechts een kleine aanduiding van hout. Een goed alternatief is een natuurlijk monument in de vorm van planten of een struik of een groter grafmonument van hout.

Voor meer informatie over duurzame grafmonumenten klikt u HIER.

Urnen

De asurn kent meerdere milieuvriendelijke varianten. Bijvoorbeeld speciale urnen om in de grond te begraven, of asurnen van natuurlijke materialen.

Voor meer informatie over urnen klikt u HIER.

Natuurbegraafplaats

Op een natuurbegraafplaats word je voor eeuwig begraven. Dit kan in een biologisch afbreekbare kist of urn.

Voor meer informatie over natuurbegraafplaatsen klikt u HIER.

bloemen afscheids rozen

Jade Uitvaartwinkel

In Jade Uitvaartwinkel, Melkpad 21a in Hilversum kunnen wij u verder informeren over duurzame uitvaarten.
Of kijk voor meer informatie op www.jadeuitvaartwinkel.nl

Bel ons op tel. 035 – 624 75 31
of klik hier.

Back To Top
Zoeken