Hecht u waarde aan een condoleance? Hoe wilt u opgebaard worden? Welke sfeer spreekt u…
Betrokken en duurzaam…
In 2018 portretteert hilversum100 ondernemers die een Green Deal hebben gesloten met de gemeente en zich op die manier bedrijfsmatig inzetten voor een duurzamer Hilversum.
Uitvaartondernemer Martine van Vuure is één van hen. Met Van Vuure Uitvaartverzorging doet zij mee in de Green Deal Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen Hilversum: ‘Een duurzame uitvaart organiseren begint met slimme keuzes maken.’
“Eigenlijk staan we nog aan het begin van onze duurzaamheidsontwikkeling. Ik was wat huiverig voor het verduurzamen van ons bedrijf, want ik dacht dat je daar vooral heel veel tijd en geld aan kwijt bent. En als je een bedrijf runt heb je daar geen trek in. Maar toen ik hoorde van het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen dacht ik: misschien is dit wel een goed moment om toch eens wat meer aandacht te geven aan de duurzaamheid van onze onderneming. Vervolgens ontvingen we de Climate Makeover en die heeft ons echt bewust gemaakt van ons energieverbruik en onze CO2-uitstoot. Ik moet zeggen: er is echt een wereld voor me open gegaan! Er zijn zoveel grote en kleine initiatieven op dit gebied! Ook in onze sector, de uitvaartbranche.
We zijn nu bezig met het ontwikkelen van iets heel bijzonders, namelijk een groene uitvaart. Een duurzame uitvaart organiseren begint met slimme keuzes maken. Hoe zorg je voor zo min mogelijk milieubelasting, zonder dat je kosten (veel) stijgen? Een goed voorbeeld hiervan is de catering. Laat die door een lokale partij verzorgen. Dat scheelt dan heel wat vervoerskilometers en dus brandstofverbruik en uitstoot van CO2. Ook qua vervoer valt er genoeg te kiezen, ook bij ons. Zo bieden we de rouwfiets aan en hebben we een Tesla die mee kan rijden in de stoet.
Ook nog iets om over na te denken: wat voor kist wil je gebruiken? De ene houtsoort is de andere niet en hierin kunnen we je adviseren. Dat geldt ook voor de bekleding: gebruik je organisch of synthetisch materiaal? Op dit moment is een partij bezig om een volledig biologisch afbreekbare kist te ontwikkelen met behulp van hennepvezel en schimmels. Ontzettend bijzonder, dus ik ben heel erg benieuwd naar hoe dit zich ontwikkelt.
Een gebied waar we veel energiewinst op kunnen behalen is het koelen van het lichaam. We kennen de ouderwetse koelingsystemen: kistkoeling of bedkoeling. Deze systemen kosten natuurlijk veel energie. Maar koelen kan tegenwoordig ook met behulp van graszoden. Die leg je onder de kist, op de grond, met ruimte ertussen. Het gras moet je elke dag bespuiten en zo zorg je ervoor dat de lucht onder de kist – en dus onder het lichaam – afkoelt. Dit zijn bijzondere ontwikkelingen waar we helemaal in willen duiken.
Het Koploperproject maakte ons ook iets anders duidelijk, namelijk dat we al goed op weg waren met bewuste keuzes maken. We scheiden ons papier, we hebben de eerste elektrische leaseauto rondrijden en met behulp van subsidie hebben we een milieubesparend koelingsysteem in ons centrum in Laren kunnen installeren.
Een echte eyeopener is de impact die kleine veranderingen kunnen hebben op je bedrijfsvoering. Want het hoeft niet om grootse gebaren te gaan, als je de duurzaamheid maar volledig verankert in je bedrijf. Dus denken we na over grote én kleine investeringen. Of we moeten verbouwen, en wat daarin duurzamer kan. En tegelijkertijd hergebruiken we de drukproeven van rouwbrieven. Op die manier blijven we hier elke dag mee bezig.
In contact staan met andere duurzaam werkende ondernemers tijdens het Koploperproject geeft veel inzicht. Bijvoorbeeld dat je niet alles in één keer hoeft te doen. En ook dat je niet steeds het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Want het meeste bestaat al of wordt op dit moment bedacht.”