Hilversumse Mirjam van der Kieft schrijft boekje ‘Uitvaart voor Dummies’

Mirjam van der Kieft: ‘Het niet zien aankomen van iemands dood kan voor stress zorgen.’ (Foto: Bastiaan Miché)

HILVERSUM – Begraven? Cremeren? De een weet het al lang, de ander stopt het weg. Wat komt er kijken bij een uitvaart? Mirjam van der Kieft beschrijft het in haar boek.

Eten de wormen je op als je onder de grond ligt? Groeien je nagels en haren door na je dood? Het zijn vragen die Mirjam van der Kieft (53) regelmatig worden gesteld. De uitvaartverzorgster snapt dat en geeft geduldig voor de zoveelste keer het antwoord, en noteerde alles over de laatste reis in ‘Uitvaart voor Dummies’, een handige gids die sinds mei in de boekwinkel ligt.

Griezelig
Hoewel veel taboes omtrent de dood zijn doorbroken, constateert Van der Kieft dat er toch ook nog veel onwetendheid bestaat en dat sommigen het griezelig vinden zich te verdiepen in hun eigen afscheid. “Terwijl het best heel fijn is als zaken zijn geregeld. Als je weet dat je moeder het liefst wordt begraven en van welke muziek ze hield. Dat voorkomt gekibbel of ruzietjes tussen de kinderen.”

Tien jaar geleden gooide ze het roer om, verliet de reiswereld waarin ze jaren had gewerkt en deed de opleiding voor uitvaartverzorgster. Het gevoel dat ze meer wilde betekenen voor de samenleving voerde steeds vaker de boventoon.

Stress
En als ze ergens het verschil kan maken dan is dat wel voor mensen die net een dierbare hebben verloren. Zeker als het onverwacht is of een jong iemand betreft. “De ontreddering is dan groot. Het niet zien aankomen van iemands dood kan voor stress zorgen. Het is fijn voor mensen dat ze bij een overlijden alles wat moet worden geregeld uit handen kunnen geven. Na het melden van een overlijden bezoek ik ze en bied ondersteuning tot op de dag van de uitvaart.”

Op de achtergrond regelt ze geruisloos van alles en spreekt ze de familie dagelijks. Ze heeft inmiddels een flinke dosis mensenkennis, een olifantenhuid en blijft haar emoties de baas. Ze houdt van haar vak, hoewel er een groot nadeel is: het moet in één keer goed gaan, er is geen tweede kans. Maar zelfs in hachelijke situaties blijft Van der Kieft kalm en zorgt dat het goedkomt.

Herman Brood
Toen een vriendin van Van der Kieft een balletje opgooide over het schrijven van een boekje over uitvaarten, aarzelde de Hilversumse. Kon en wilde ze dat wel? En: wie zouden het willen lezen? Toch ging ze overstag, omdat het steeds vaker voorkomt dat mensen de regie van hun naderende dood in handen nemen.

Dan kan het handig zijn een leidraad te hebben voor alles dat je moet regelen. “Uitvaarten zoals die van bijvoorbeeld Herman Brood en IT-eigenaar Manfred Langer kunnen tot de verbeelding spreken, maar ook crematies van kennissen zijn soms een bron van inspiratie.

Zakelijk gebied
Maar niet alleen is het nuttig te weten waar bijzondere kisten zijn te verkrijgen, belangrijk is ook om te weten wat je op ‘zakelijk’ gebied moet regelen. Dekt de begrafenispolis – die misschien wel jaren terug is afgesloten – de uitvaart? Zijn abonnementen opgezegd? Dat en andere onderwerpen beschrijf ik in mijn boek.”

‘Uitvaart voor Dummies’, vanaf nu verkrijgbaar voor tien euro, schreef Van der Kieft in een half jaar, tussen haar werk door. Een behoorlijke klus vindt ze achteraf, die op tijd af kwam door het ijzeren regime dat haar vriendin voerde. Vijf dagen voor de deadline die de uitgeverij had gesteld, was het klaar. Het leek wel een bevalling, grinnikt de schrijfster. “Alles moet kloppen, dus check check, dubbelcheck.”

Bron: De Gooi en Eembode

Back To Top
Zoeken