skip to Main Content

Het begint allemaal met een duidelijke en vriendelijke benadering

martine-van-vuureZe is betrokken, bedachtzaam en sociaal. Maar zeker ook stellig en bevlogen. Martine van Vuure (1972) klom op in het Van Vuure familiebedrijf. Ze begon als helpende hand, nu is zij directeur. Ze vertelt graag over haar team, werk, trots, doel en ambitie.

Hoe bent u in het uitvaartvak terechtgekomen?
“Ik ben twintig jaar geleden begonnen in ons bedrijf met een bijbaantje als administratief medewerkster. In een familiebedrijf als het onze betekent dat feitelijk dat je een manusje-van-alles bent. Na mijn studie personeelsmanagement kwam ik in dienst als manager-bedrijfsleider, wat later uitgroeide naar directeur.”

Welke functie bekleedt u nu?

“Ruim vijftien jaar geleden heb ik samen met mijn oudste broer de uitvaartonderneming van onze vader, Dirk van Vuure senior, overgenomen. Mijn belangrijkste functie is leiding geven aan onze medewerkers en zorgen dat zij hun werk op de best mogelijke manier kunnen doen. Met een team van circa twintig vaste medewerkers en flink wat oproepkrachten verzorgen wij uitvaarten in het Gooi en daarbuiten.”

Wat vindt u prettig aan uw werk?

“Ik vind het heel fijn om te kunnen samenwerken met mensen die goed zijn in wat ze doen en ook echt hart voor het bedrijf en het werk hebben.”

Welke reacties krijgt u zoal?

“De meeste mensen vinden het heel bijzonder en willen graag meer weten. Maar we moeten natuurlijk ook altijd een beetje terughoudend zijn, want het is niet altijd een makkelijk onderwerp en als mensen net iemand hebben verloren, willen ze er soms juist niet over praten.”

Kunt u iets vertellen over de hoofdlocatie Hilversum?
“We zijn enorm trots op ons pand in Hilversum. Dit is gelegen naast ons oude pand aan het Melkpad, waar nog steeds het hoofdkantoor is gevestigd. Het is heel leuk om de enthousiaste meningen te horen over de sfeer en uitstraling die wij hebben weten te creëren.”

En over de diverse locaties in de regio?
“Het is bijzonder prettig dat we de beschikking hebben over diverse locaties in de regio, zodat nabestaanden in de meeste gevallen dichtbij afscheid kunnen nemen.”

Hoe heeft het bedrijf zich onder uw leiding ontwikkeld?
“Hoewel we altijd een onderneming zijn geweest die vooruitstrevend was, zijn we ook nog steeds een traditionele organisatie, dat kan bijna niet anders met dit werk. Natuurlijk hebben we ook gemoderniseerd. Er zijn veel meer middelen tot onze beschikking gekomen om werkzaamheden makkelijker, beter en veiliger te kunnen doen. De komst van de computer en de mobiele telefoon hebben hier een grote rol in gespeeld.
Waren we vroeger meer een onderneming waar de focus lag op het zo goed mogelijk uitvoeren van de werkzaamheden, in de afgelopen jaren zijn we naast dat doel ons ook steeds meer gaan richten op een zo goed mogelijke benadering naar de nabestaanden toe.”

Wat vindt u daarbij het meest belangrijk?
“Ik denk dat goede, duidelijke en niet te vergeten vriendelijke communicatie van het grootste belang is zowel binnen de organisatie als naar buiten toe en we hebben daarin grote stappen gezet in de afgelopen jaren. We zullen dit ook zeker nog verder ontwikkelen om onze dienstverlening op een hoog niveau te kunnen houden en waar nodig te verbeteren.”

In welke richting wilt u verder?
“Met het team dat we nu hebben, kunnen we dit goed voortzetten. Uiteraard moeten we in ontwikkeling blijven en ons op de hoogte blijven houden van wat er speelt en mogelijk is. We gaan hiervoor onder andere naar vakbeurzen, maar geven ook de mogelijkheid tot het volgen van cursussen en opleidingen.”

Wat vindt u het allerleukste van uw functie?
“Het fijnste vind ik dat ik zoveel verschillende werkzaamheden kan doen. Van heel operationeel werk zoals rouwbrieven maken en een uitvaart uitvoeren, tot meer overkoepelende taken zoals medewerkers aansturen en nadenken over de bedrijfsvoering. Het is prettig dat ik hierin veel van mijn kwaliteiten kan aanspreken, zowel zakelijk als sociaal.”

Kunt u iets persoonlijks vertellen over ‘het gezicht’ van Uitvaartverzorging Van Vuure
“Net als in mijn werk ben ik privé een duizendpoot. Ik vind heel veel dingen leuk, van sporten tot een boek lezen, tot lekker koken en eten met vrienden. Gelukkig heb ik een man die mij volledig steunt in wat ik doe en betrokken is. Hij klaagt niet dat ik vaak ’s avonds nog aan het werk ben, maar vindt het wel belangrijk dat ik voldoende momenten van ontspanning inbouw. We hebben ook een grote groep om ons heen, mensen die ons dierbaar zijn, al is het af en toe wel eens lastig om aan iedereen genoeg aandacht te besteden.”

Wat typeert uw medewerkers?
“Voor mij is het belangrijkste dat iemand zich met hart en ziel wil inzetten voor dit werk. Het is geen gemakkelijke baan, denk aan alle emoties die er spelen, maar ook aan bijvoorbeeld de werktijden, en je moet dan wel die dienstverlenende instelling hebben die voor een goede uitvoering nodig is.”

Hoe bereik je dat?
“We hebben respect voor elkaar en voor anderen. Iedereen kan en mag zichzelf zijn. We moeten dit met elkaar doen en dan is wederzijds vertrouwen essentieel. Als er extra moeilijke uitvaarten zijn, zoals bijvoorbeeld van kinderen, dan is er ook de ruimte om dit te bespreken.”

Bent u ook betrokken bij de uitvaartbranche?
“Ik zat onder meer in het bestuur van Requiem, een brancheorganisatie die is gericht op de kwalitatief hoogwaardige regionale uitvaartverzorgers en we zijn we lid van de Selected Independant Funeral Homes (Sifh), de Europese tak van een internationale organisatie voor uitvaartverzorgers waar alleen de beste uitvaartverzorgers voor worden gevraagd.”

Wat typeert Uitvaartverzorging Van Vuure?
“Wij zijn nog een echt familiebedrijf met de daarbij horende betrokkenheid, maar groot genoeg om zelfstandig en professioneel te kunnen werken.”

Wat is uw aanrader voor eenieder?
“De belangrijkste les die wij door ons werk leren is dat je uit het leven moet halen wat erin zit. Uiteraard binnen de mogelijkheden die je hebt. Iedereen kent wel verdrietige en moeilijke momenten, maar je hebt geen enkele garantie over de tijd die je gegeven is. Dus als het even kan… geniet met volle teugen en maak er wat moois van!”

Hilversum, 2017

Back To Top
×Close search
Zoeken