Het begint allemaal met een duidelijke en vriendelijke benadering

martine-van-vuure

Ze is betrokken, bedachtzaam en sociaal. Maar zeker ook stellig en bevlogen. Martine van Vuure (1972) klom op in het Van Vuure familiebedrijf. Ze begon als helpende hand, nu is zij directeur. Martine van Vuure geeft leiding aan het team van Uitvaartverzorging Van Vuure in de regio het Gooi.

Martine geeft graag antwoord op de vragen naar de manier waarop zij zich inzet, hoe de uitvaartzorg zich ontwikkelt en wat een uitvaart persoonlijk maakt.

‘Momenten om te koesteren’

“Een uitvaart is voor mij persoonlijk als de uitvaart bij iemands leven en persoonlijkheid past. Dit kan heel uitbundig zijn, of een traditionele uitvaart. Maar ook een heel ingetogen en bescheiden uitvaart kan heel mooi zijn en mij echt raken.”

“Als eindverantwoordelijke draag ik bij aan dit prachtige werk van onze uitvaartleiders en de ondersteunende krachten. Dat doe ik nadrukkelijk op de achtergrond. Ik moet de voorwaarden scheppen zodat onze uitvaartbegeleiders met zorg en aandacht altijd klaar kunnen staan voor de families.”

“Wij zijn nog een echt familiebedrijf met de daarbij horende betrokkenheid, maar groot genoeg om zelfstandig en professioneel te kunnen werken.”

“In de afgelopen 10 jaar is er wel veel veranderd in ons vak, maar toch zijn veel uitvaartrituelen en gebruiken hetzelfde gebleven, dat geeft ook vaak troost. Er zijn wel andere accenten bijgekomen, de invulling gaat met z’n tijd mee, zoals een aangeklede borrel na het afscheid en duurzame keuzes voor onder andere de uitvaartkist.”

“Wat ook veranderde is de houding van de mensen. Er is meer openheid over ouder worden, ziek zijn en het levenseinde, die openheid is een goede ontwikkeling want meer onderwerpen zijn nu bespreekbaar.”

“Maar tegelijkertijd hebben we ook te maken met een kritische maatschappij, dat is soms lastiger. Mensen verwachten meer, maar beseffen niet altijd wat er organisatorisch allemaal bij een uitvaart komt kijken. Uiteraard daagt ons dat juist weer uit om het afscheid toch naar wens uit te vervullen. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen. Een familie die tevreden is over ons werk, dat is het grootste compliment voor onze inzet.”

“Natuurlijk sta ik ook geregeld stil bij m’n eigen afscheid. Ik zou het zelf ook fijn vinden als er dan op mijn leven geproost wordt, ondanks dat ook mijn leven, net als bij ieder ander, verdrietige momenten kent. Ik denk dat ik er wat van gemaakt heb en ben daar bewust mee bezig. Ik ben dankbaar voor alle fijne mensen om mij heen, waaronder de mensen waarmee ik werk en waarmee wij samen optrekken.”

“Ik heb verschillende speciale momenten tijdens het werk mogen meemaken. Vaak gaat het om heel kleine voorvallen, een bedankje of lieve woorden. Ook dat zijn momenten om te koesteren.”

“Een bijzondere herinnering heb ik aan een uitvaart van een baby’tje. Nadat het kistje in het graf was gelegd, lazen de ouders een verhaaltje voor. En op dat moment verscheen er een vlindertje dat even boven het grafje bleef zweven en daarna verdween. Dit was zo mooi en enorm troostend voor de ouders.”

“Mijn grote wens is het om ons goede werk voort te zetten en met energie aan dit bedrijf te blijven bouwen. Voor de families die, soms al generaties achtereen, bewust voor de naam Van Vuure kiezen.”

Martine van Vuure, Hilversum, 2019

Back To Top
Zoeken